YKS Tercihleri Başladı

YKS Tercihleri Başladı

 

Üniversite sınavının ardından milyonlarca genç hangi bölümleri ve meslekleri tercih edeceği konusunda araştırmalara başladı. Çoğu zaman ilgi alanlarımıza yönelik tercihlerde bulunsakta son zamanlardaki ekonomik ve teknolojik gelişmeler, üniversite tercihlerinde birer etken hâline geldi. 

 

Çoğu genç meslek tercihlerinde geleceğini düşünerek, iş bulma derecesini ön plana almaktadır. Geleneksel bölümlerin teknoloji ile birlikte etkisinin azaldığını hisseden gençler “geleceğin meslekleri” olarak adlandıran bölümlere rağbet göstermektedir.

 

Teknolojinin hızla ilerlemesi beraberinde yeni mesleklere ve uzmanlıklara gereksinim ihtiyacı doğurmuştur. Bugün çok fazla bilinmeyen meslekler önümüzdeki yıllarda son derece önemli konumlara gelecektir.

 

Henüz tercihlerinizde karar veremediyseniz bu az bilinen ama geleceğin mesleği olan bölümleri birlikte inceleyelim.

 

Geleceğin Meslekleri

 

1) Aktüerya Uzmanı

 aktüerya uzmanı

Her geçen gün artan rekabet ortamı şirketleri profesyonel destek almaları konusunda teşvik etmekte. Aktüerya Uzmanı bir şirket veya insanın karşılaşabileceği riskleri değerlendirerek olası krizlerde hasarı en aza indirecek çözümler ve stratejiler geliştirir. Riskleri değerlendiren aktüerler geleceğin en çok tercih edilen meslekleri arasında ilk sıralara yerleşmektedir.

 

 

2) Epidemiyolog

 

Toplumdaki hastalık, kaza, salgın vb. süreçleri araştıran, hangi popülasyonların ne tür hastalıklardan etkilendiğini tespit eden bu bağlamda araştırma analizleri yaparak alınması gereken önlemleri belirleyen kişilerdir. Tıp alanında yeni yeni rağbet gören bu bölüm toplum sağlığını önemli ölçüde etkilediği için son derece önemlidir.

 

 

3) Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi

 

Son zamanlarda YouTube yayıncılığı ile birlikte hayatlarımız bir anda dijital oyun furyasına döndü. Geleceğin meslekleri arasında belki de en eğlencelisi olan bu meslek oyun tasarımından, mobil uygulamalara, güvenlik, bankacılık uygulamaları gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.

 

 

4) Endüstriyel Veri Bilimci

 

E-ticaretin yükselmesi ile birlikte endüstriyel veri bilimciliği önem kazandı. Kaba tabirle yazılım aracalığı ile veri toplayan, bu verileri inceleyen ve sonuçlar çıkartan kişilerdir. Şirketlerin üretim süreçlerini ve tüketicilerin davranışlarını inceleyerek değerlendirmelerde bulunur.

 

 

5) Sentetik Biyoloji Uzmanı

 

Dünyanın kısıtlı kaynaklardan oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Eğitimle birlikte gelişen düşünceler vegan ve vejeteryan yemek alışkanlıklarını beraberinde getirmiş, yeşil bir dünya için tüketim alışkanlıklarımızı kontrol etme dürtüsü ortaya çıkmıştır. Sentetik biyoloji alanında faaliyet gösteren uzmanlar hayvansal gıdaların laboratuvar ortamında üretimini sağlayarak maksimum verimi sağlamaya çalışmaktadır.

 

6) Genetik Uzmanı

 

Organizmaları oluşturan DNA gibi genetik şifreleri çözümleyen, oluşum sürecini inceleyen ve koşullara göre bu oluşum sürecini etkileyen, verileri toparlayan ve arşivleyen kişilerdir. Akademik kariyer, ilaç endüstrisi, hasta ne genetik araştırmalar yapan laboratuvarlarda faaliyet göstermektedirler.

 

Kariyer seçimi yaparken geleceği, teknolojiyi ve potansiyel gelişecek iş alanlarını mutlaka değerlendirmeli ve yeteneklerimiz doğrultusunda tercih yapmalıyız.

Yorum Yap